Perustuloa maksetaan satunnaisotoksella 2000 suomalaiselle työttömyysturvaa saavalle ihmiselle ympäri Suomenmaata. Perustulosta ei voi kieltäytyä ja kokeilu kestää kaksi vuotta. Kokeilun tarkoituksena on uudistaa sosiaaliturvaa ja parantaa ihmisten hyvinvointia sekä kannustaa työn vastaantottamiseen. Tulo on myös verotonta. Ymmärrän asian siten, että on helpompi ottaa työtä vastaan kun ei tarvitse pelätä karenssia ja tulojen notkahtamista työttömyyden ja työnvastaanottamisen välissä. Myös pätkätyötä on helpompaa ottaa vastaan kuin aikaisemmin. Olen toiveikas kokeilun suhteen vaikka toisaalta mietityttää se, miksi ottaa työtä vastaan jos on tottunut tulemaan toimeen näillä tuloilla ja se ongelma on edelleen edessä, mitä jos työn vastaanottaminen laskee nykyisestä työttömyyden aikaisesta tulosta? 

Perustulon maksaminen vähentää etuisuuksia kuten työmarkkinatukea tai peruspäivärahaa, ansiopäivärahaa yms. tukia. Perustuloa ei voida maksaa sosiaalietuisuuksien vuoksi kuten eläkkeet, kotihoidon tuki, aikuiskoulutustuki tai muut sellaiset tuet. Perustulon voi myös laittaa "jäähylle" esimerkiksi armeijan ajaksi. 

Mielestäni kokeilu on kokeilun arvoinen, jos pätkätyötä on helpompi ottaa vastaan ja muutenkin perustulo helpottaa ihmisten liikkumista töiden perässä, on se sen arvoista.